În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 aprobată prin Legea nr. 167/2003, modificată şi completată prin
CSA a interzis activitatea a 11 brokeri
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a interzis temporar activitatea a 11 brokeri
de asigurare, a retras autorizaţia de funcţionare la 6 brokeri şi a retras avizul conducerii executive la 11 brokeri, în urma a 78 de acţiuni de control efectuate în 2011, potrivit datelor CSA. „În 2011 au fost efectuate 46 de acţiuni de control inopinate la brokerii
Generali a plătit despăgubiri pe poliţe de locuinţe cu 20% mai mari din cauza zăpezii
Generali, o companie de top zece pe piaţa asigurărilor generale, a plătit în primele două săptămâni din luna februarie despăgubiri de 114.000 de euro pe poliţe de asigurare a locuinţelor, majoritatea în contul daunelor produse de ninsori şi viscol. Din cauza condiţiilor meteo extreme, valoarea despăgubirilor achitate în prima jumătate a lunii
Asigurările obligatorii au pierdut teren
Asigurările obligatorii au scăzut constant în ultima jumătate de an pentru că multe poliţe nu au fost reînnoite după primul an de contract, iar altele au fost înlocuite cu asigurări facultative. Unii asigurători au încercat însă să convingă clienţii să încheie poliţe facultative cu produse cu preţ similar cu cel al unei asigurări obligatorii, dar care acoperă mai multe riscuri.
PAID a început să piardă însă cotă de piaţă în favoarea celorlalţi asigurători după ce legea privind asigurarea obligatorie a fost modificată, iar proprietarii care au cumpărat o poliţă facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren nu mai trebuie să încheie şi o asigurare obligatorie.
Prime de asigurare mai ieftine
Companiile au redus primele de asigurare pe măsură ce gradul de cuprindere în asigurare (ponderea locuinţelor asigurate în numărul total al locuinţelor a crescut), dar şi în condiţiile în care competiţia s-a înăsprit.
"Primele s-au dus foarte jos pentru că a fost luată ca reper cotaţia de la asigurările obligatorii. Ideea unei poliţe obligatorii nu a fost rea pentru că astfel s-a obişnuit lumea cu ideea de asigurare a casei", consideră Andriescu.
Asigurările obligatorii sunt mai ieftine decât cele facultative, prima fiind de 10 sau 20 de euro pe an, dar acoperă numai daunele produse de cutremur,
Rate de daună de peste 90% pe auto
Comparativ, poliţele auto consemnează rate de daună de peste 90%. Spre exemplu, asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri de aproape 2 miliarde de lei pe poliţe Casco la un volum similar de prime subscrise.
Pe asigurări de răspundere civilă auto (RCA) despăgubirile s-au aproapiat de 1,7 miliarde de lei la prime de 2 miliarde de lei. Dacă luăm în calcul şi cheltuielile cu emiterea acestor poliţe, rezultă că asigurătorii înregistrează pierderi semnificative din vânzarea de asigurări auto.
Miza "războiului" pe asigurările de locuinţe: vânzări de 14 ori mai mari decât daunele plătite
Asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri de 47 de milioane de lei (11 milioane de euro) pe poliţe de locuinţe, adică 7% din volumul primelor brute subscrise pe acest segment de piaţă.
Vânzările de asigurări facultative de locuinţe au însumat 641 de milioane de lei (151 mil. euro) în 2011, în creştere cu 70% faţă de anul anterior, la care se adaugă subscrieri de peste 35 milioane de lei din poliţe obligatorii, potrivit datelor
Contribuţii zero la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii în acest an
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a eliminat, pentru anul acesta, cota de participare a asigurătorilor autorizaţi să emită poliţe de răspundere civilă auto (RCA) la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS). Pentru 2011, cota respectivă a fost de 0,3% din primele încasate. Contribuţia a fost eliminată pentru că Fondul are rezerve suficiente pentru a plăti eventualele despăgubiri.
FPVS a fost înfiinţat în 2006 şi este constituit în baza contribuţiilor companiilor autorizate să vândă poliţe RCA. Fondul acordă despăgubiri pentru persoanele rănite sau decedate în urma unor accidente produse de autori neidentificaţi.
De asemenea, Fondul acordă despăgubiri atât pentru daune materiale, cât şi pentru vătămări corporale sau decese dacă vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabilă la data accidentului.
Poliţele RCA s-ar putea scumpi, din nou, în vară
Cele mai multe nemulţumiri din partea asiguraţilor se înregistrează în cazul poliţelor RCA a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu. Acesta a menţionat că preţul poliţelor la asigurările auto obligatorii de răspundere civilă (RCA) nu va creşte până la finele lui aprilie, însă în lunile mai-iunie, în funcţie de evoluţiile din piaţă, se va putea discuta despre acest subiect.
„Nu reprezintă o noutate faptul că segmentul asigurărilor auto, în special cel al poliţelor RCA, generează cele mai multe nemulţumiri din partea asiguraţilor. Este firesc, în condiţiile în care acest segment reprezintă încă mai bine de 60% din volumul subscrierilor pieţei de asigurări generale. În cazul poliţelor RCA, se observă, în ultimii ani, o creştere a ponderii despăgubirilor acordate pentru daune morale în total despăgubiri plătite.