Ce este polita RCA ?
Este o asigurare obligatorie. Prin aceasta polita sunt despagubite, pentru daune materiale si/sau vatamari corporale, persoanele prejudiciate in urma unui accident auto, produs din vina altui conducator auto asigurat.
Cine beneficiaza de despagubiri?
Numai tertii. In cazul producerii unui accident persoana vinovata nu poate beneficia de despagubiri pentru vehicolul pe care il conduce in baza propriei polite RCA. Pentru a putea beneficia de despagubiri pentru daunele produse propriului vehicul trebuie sa incheiati o polita CASCO.
De ce este obligatoriu?
Scopul RCA este acela de a asigura despagubirea daunelor produse in cazul unui accident indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba.
Asigurarea RCA este obligatorie atat pentru Persoane Fizice cat si pentru Persoane Juridice si, deasemenea, in cazul in care aveti deja o asigurare CASCO.
Cum se poate incheia asigurarea RCA?
Se poate incheia cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens pe o perioada de 6 sau 12 luni;
La incheierea contractului vi se elibereaza polita RCA impreuna cu vigneta si documentul international de asigurare.
Cand incepe raspunderea asiguratorului?
- din ziua urmatoare celei in care expira polita anterior incheiata pentru asiguratul care-si indeplineste obligatia incheierii RCA cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a politei anterioare
- din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat asigurarea pentru persoanele ce nu aveau incheiata o polita RCA;
- din momentul incheierii politei de asigurare dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.
Cand inceteaza raspunsderea asiguratorului?
- la ora 24 a ultimei zile inscrise pe polita. Trebuie avut in vedere faptul ca polita trebuie reinoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati, in caz contrar deveniti neasigurat iar in cazul unui accident sunteti direct raspunzator pentru consecinte legale si materiale produse.
- Pentru vehiculele pentru care se transmite dreptul de proprietate noului proprietar in perioada de asigurare ca urmare a incetarii contractelor de leasing asigurarile RCA raman in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrise in documentele de asigurare fara modificarea primei de asigurare daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
noii proprietari sunt utilizatorii prevazuti in documentele de asigurare;
asiguratorul a incasat in totalitate prima de asigurare aferenta perioadei de valabilitate a politei.
Ce se intampla cand imi vand masina?
- asigurarea isi pierde valabilitatea si trebuie incheiata o noua polita de asigurare de catre noul proprietar
- vanzatorul are dreptul de a primi inapoi, de la asigurator, partea de prima platita aferenta perioadei ramase pana la expirarea politei de asigurare daca:
- nu a produs daune pe perioada derularii contractului
- prezinta asiguratorului contractul de vanzare-cumparare
Care sunt limitele de raspundere ale asiguratorului RCA?
Limitele de despagubire ale asiguratorilor nu pot fi mai mici decat limitele impuse de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor astfel:
Pentru pagube materiale produse in unul si acelasi accident indiferent de numarul persoanelor prjudiciate limita este: pentru anul 2012, 1.000.000 EURO echivalent in lei la cursul BNR din ziua producerii accidentului.
Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial, produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate limita este: pentru anul 2012, 5.000.000 EURO echivalent in lei la cursul BNR din ziua producerii accidentului.
In cazul in care in acelasi accident au fost pagubite mai multe persoane si valoarea totala a pagubei depaseste limitele specificate in polita RCA, despagubirea va fi stabilita in functie de cota-parte din valoare prejudiciului ce revine fiecarei persoane indreptatite la despagubire pentru pagubele suferite in acelasi accident.
Asiguratorul plateste despagubiri in baza politei RCA fara a depasi:
- valoarea daunelor cauzate
- limitele maxime la care s-a angajat
Daca valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat in schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de asigurator.
Cat ma costa un RCA?
Tarifele RCA sunt stabilite exclusiv de catre fiecare asigurator in parte in functiie de propriile criterii.
Tarifele RCA sunt, in mod obligatoriu, publice, o data stabilite nu se mai pot modifica.
Ce se intampla daca nu sunt asigurat?
Daca nu aveti o asigurare RCA, a expirat valabilitatea ei, sau nu ati platit primele de asigurare savarsiti o contraventie si sunteti pasibil de amenda de la 10.000 la 20.000 LEI, retinerea certificatului de inmatriculare si placutelor de inmatriculare/inregistrare pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii.
Politia Rutiera poate constata ca nu aveti RCA prin intermediul bazei de date la nivel national caz in care veti fi instiintati iar daca, in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu incheiati o polita RCA, Politia poate suspenda din oficiu inmatricularea vehiculului.
Daca nu aveti o polita RCA valabila si provocati un accident, persoana careia i-ati provocat pagube poate solicita despagubiri fie direct de la dumneavoastra (pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, apeland la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii - Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza (care are dreptul sa recupereze de la dvs. despagubirea platita tertului pe care l-ati pagubit). Daca nu aveti un RCA valabil va asumati un risc enorm deoarece paguba produsa poate ajunge la sume foarte mari a caror plata poate depasi cu mult bugetul unei familii.
Ce trebuie sa faci dupa producerea unui accident?
Pentru accidente in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea ( informarea ) societatilor de asigurare se poate face doar in baza Formularului Constatarea amiabila de accident. Descarca formular
Utilizarea formularului se realizeaza de catre cei implicati in accident, numai atunci cand exista un acord comun de vointa.Formularul trebuie completat cu mare atentie, inregistrand corect fiecare rubrica din continut deoarece vinovatia se stabileste de catre asigurator pe baza informatiilor exacte ale evenimentului.
Daca dvs. sunteti cel pagubit trebuie sa va adresati asiguratorului celui vinovat de prducerea daunei cu procesul-verbal de contatare de la Politie sau, dupa caz, cu exemplarul Formularului de constatare amiabila.
In cazul in care cel vinovat nu detine o polita RCA valabila va recomandam sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii ( Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ). Din acest fond se platesc despagubiri pagubitului dintr-un accident auto:
- pentru pagube materiale si vatamari corporale daca autorul este cunoscut dar autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA
- pentru vatamari corporale in cazul in care autorul a ramas neidentificat
Ce este sistemul Bonus/Malus?
Este o modalitate de calcul a primelor pentru politele RCA in care se tine cont de istoricul daunelor realizat intr-o perioada de catre un asigurat/utilizator persoana fizica sau persoana juridica.
Sistemul de bonus se aplica unui asigurat care nu a produs daune in ultimii 7 ani. Daca timp de 7 ani, un asigurat nu a produs pagube bonusul poate ajunge la 50%, adica o reducere de 50% la tariful RCA.
Acest bonus se aplica indiferent daca, pe perioada celor 7 ani, ati schimbat asiguratorul. Baza de date Cedam le permite socitatilor de asigurare sa verifice cate evenimente au fost inregistrate chiar daca nu ati fost clientul lor.
Sistemul de malus este o majorare a primei de asigurate RCA in cazul producerii de daune. Malusul se aplica in functie de numarul de daune produse si indiferent de cine a condus autovehiculul la data producerii accidentului, el putand ajunge si la o majorare cu 200% a primei de asigurare.
In cazul instrainarii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus/malus pt un vehicul nou dobandit se face pornind de la clasa bonus/malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
Ce trebuie sa prezentam in cazul unui control?
In cazul controalelor efectuate de autoritatile abilitate, in conformitate cu prevederile art. 64 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile urterioare, dovada existentei asigurarii RCA o constitue:
- polita de asigurare RCA valabila;
- vigneta aplicata pe parbriz in loc vizibil;
- documentul international de asigurare;
- documentele internationale de asigurare de raspundere civila a vehiculelor, eliberate de asiguratorii RCA din strainatate, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada mentionata in acestea, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene.
Aceste documente va sunt necesare si la inscrierea vehicolului in circulatie, la schimbarea numarului de inmatriculare a vehiculului si la inspectia tehnica periodica a vehiculului.
Prin infiintarea sistemului informatic unic de evidenta a tuturor asiguratorilor RCA, se transmit date exacte cu privire la contractele de asigurare si a platilor primelor de asigurare date ce vor fi comparate cu situatia la zi a vehiculelor inmatriculate, astfel putandu-se identifica toate vehiculele inmatriculate si neasigurate RCA.
Ce este polita de asigurare CASCO?
Asigurarea auto CASCO este o polita facultativa care sa protejeaza propriul vehicul de pagubele care pot aparea in urma unui incident in care a fost implicat direct sau indirect.
Acest tip de asigurare se poate incheia de catre persoanele fizice sau juridice care detin autovehicule inmatriculate in Romania.
Ce riscuri nu acopera polita CASCO ?
Acestea sunt evidentiate in conditiile de asigurare ale fiecarui Asigurator in parte si in general sunt urmatoarele:
- pagubele produse autovehiculelor in timpul participarii acestora la intreceri, competitii sportive sau antrenamente pentru acestea;
- razboi, invazie, greva, revolutie;
- confiscare, expropriere, nationalizare, sechestrare;
- explozie atomica, radiatii;
- poluare sau contaminare de orice natura;
- cazul in care Asiguratul a procedat la repararea autovehiculului fara aprobarea Asiguratorului, inainte ca reprezentantul acestuia sa efectueze constatarea pagubelor
- atunci cand soferul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a conduce (fara permis sau cu permisul suspendat, sub influenta alcoolului sau a drogurilor etc)
- atunci cand masina nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a circula (ITP lipsa, avarii anterioare serioase in masura in care ele pot fi dovedite de catre asigurator etc)
- atunci cand soferul nu are calitatea fata de proprietar solicitata expres in polita (anumiti asiguratori impun conditii clare, de genul: pot conduce masina doar angajatii firmei proprietare, sau doar sotul/sotia proprietarului)
- avarii produse la anvelope, care nu au afectat si jentile
- avarii produse de rularea cu autovehicolul prin apa (trecerea prin apa, inclusiv balti temporare)
- avarii produse de stropirea cu substante chimice corozive
- avarii produse cu buna stiinta de catre proprietar sau prepusi ai acestuia
- avarii produse de catre proprietar sau membrii familiei acestuia, din postura de pasageri sau pietoni, atunci cand masina se afla parcata
- furtul cu chei potrivite: casco despagubeste doar furtul prin efractie (care prezinta urme de patrundere fortata, de ex: daca este uitata masina descuiata, casco nu despagubeste). In caz de furt, NU scrieti declaratia de la politie la dictarea politistului, este declaratia dvs. asa ca scrieti cu cuvintele dvs. faptele asa cum le cunoasteti si cum le-ati constatat!
Cum se efectueaza inspectia de risc?
La încheierea poliţei CASCO, persoanele desemnate au obligaţia de a efectua inspecţia de risc a autovehiculului ce urmează a fi asigurat. Inspecţia de risc vizeaza constatarea existentei bunului asigurat şi are ca scop:
- Verificarea datelor de identificare ale autovehiculului
- Verificarea integritaţii autovehiculelor
- Verificarea starii de intretinere a autovehiculului (exterioara şi interioara) şi a rulajului (km parcursi);
- Verificarea eventualelor îmbunataţiri aduse autovehiculului
Aceasta procedura va include si efectuarea de fotografii ale vehiculului.
Ce faci in caz de furt total?
Anuntati in cel mai scurt timp posibil unitatea de politie.
Depuneti plangere si cereti numarul de inregistrare al cererii. NU scrieti declaratia la dictarea politistului,; scrieti cu cuvintele dvs, cat mai detaliat faptele asa cum s-au intamplat si cum le-ati constatat dvs. NU plecati din unitatea de politei fara numarul de inregistrare al cererii.
Anuntati in cel mai scurt timp posibil asiguratorul. Folositi in acest sens fax, e-amil, robot telefonic, orice metoda este utila si necesara.
Asigurati-va ca detineti in original: toate cheile masinii, toate telecomenzile alarmei, cartea de identitate a masinii.
La societatea de asigurari se va prezenta proprieatrul masinii furate, un imputernicit al acestuia sau delegatul firmei ( dupa caz).
Dupa cca 3 luni de la evenimant, politia va emite un raspuns oficial daca dosarul nu este rezolvat si faptasul nu a fost identificat, raspuns care va ajunge tot prin dvs la asigurator.
Asiguratorul va va plati suma rezultata din scaderea sumei asigurate si fransiza mentionata in polita de asigurare, si a ratelor ramase de achitat in polita.
Ce facem in caz de dauna la locuinta? Cum se solicita o despagubire?
In urma producerii unui eveniment asigurat care a determinat pagube cladirii sau bunurilor continute, unor terte persoane sau accidentarea membrilor familiei, asiguratul trebuie sa adreseze o instiintare catre societatea de asigurari cu mentionarea datei.
De asemenea asiguratul va completa o cerere de despagubire care va initia dosarul de dauna si inceperea procedurii de despagubire.
Procedura de despagubire presupune urmatoarele etape:
- constatarea pagubelor de catre reprezentantul societatii de asigurare;
- avizarea de catre societatea de asigurare a inceperii lucrarilor de reparatie, reconditionare sau restaurare, inlocuire;
- documentarea dosarului de dauna (procese verbale de constatare sau de cercetare emise de organe competente, adeverinte medicale sau certificat de deces, documente de plata a reparatiilor, reconditionarilor, restructurarilor sau inlocuirilor elementelor avariate)
- semnarea dosarului de dauna de catre ambele parti;
- plata despagubirii.
Plata despagubirilor se efectueaza dupa 15-30 de zile de la data depunerii documentatiei complete de catre asigurat / beneficiar.
Societatea de asigurare poate amana plata despagubirii daca in legatura cu dauna a fost instituita impotriva asiguratului o ancheta sau o procedura penala de catre politie.
De asemenea societatea poate refuza plata despagubirii daca cererea de despagubire este frauduloasa ori are la baza declaratii care se dovedesc false.