Asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri de 47 de milioane de lei (11 milioane de euro) pe poliţe de locuinţe, adică 7% din volumul primelor brute subscrise pe acest segment de piaţă.
Vânzările de asigurări facultative de locuinţe au însumat 641 de milioane de lei (151 mil. euro) în 2011, în creştere cu 70% faţă de anul anterior, la care se adaugă subscrieri de peste 35 milioane de lei din poliţe obligatorii, potrivit datelor Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor (CSA).
Creşterea vine în contextul în care asigurările de locuinţe înregistrează una dintre cele mai bune rate de daună (ponderea despăgubirilor plătite în primele brute subscrise), iar asigurătorii încearcă să prindă o felie cât mai mare dintr-un segment care reprezintă peste 10% din piaţa asigurărilor generale.
Apariţia legii care obligă toţi proprietarii de locuinţe să se asigure şi scăderea vânzărilor de poliţe auto au forţat mulţi asigurători să-şi reconsidere strategiile de afaceri în ultimii doi-trei ani şi să acorde mai multă atenţie acestor poliţe. Astfel, la sfârşitul anului trecut companiile de asigură ri aveau în portofolii aproape cinci milioane de contracte, aproape 90% fiind poliţe facultative.
La jumătatea lui 2010, când a intrat în funcţiune sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, mai puţin de 2 milioane de case şi apartamente erau asigurate.
"Dacă nu există o calamitate naturală sau un incendiu care să afecteze o zonă cu concentrare mare de locuinţe asigurate, acesta este un produs foarte bun pentru un asigurător. Totuşi, dispersia asigurărilor de locuinţe este destul de mare pe piaţa românească, astfel că şi în cazul unei calamităţi naturale calculele asigurătorilor nu ar fi date peste cap", afirmă Bogdan Andriescu, preşe dintele UNSICAR - asociaţia profesională a brokerilor de asigurări.