Asigurarea obligatorie a locuintei PAD

comanda asigurare comanda rapid asigurare

Ce este asigurarea obligatorie de locuinta (PAD)?

Aceasta asigurare este de fapt o masura sociala, avand in vedere numeroasele pagube provocate de fenomene naturale (cutremur, inundatii, alunecari de teren).

Aceasta polita de asigurare (PAD) a devenit, din 15.07.2010, obligatorie pentru toate imobilele destinate locuirii permanente sau temporare.

Aceasta polita trebuie achizitionata, de toti proprietarii de locuinte, in maxim 6 luni de la data intrarii in viguare a obligativitatii, adica 15.07.2010.

PAD-ul poate fi incheiat atat de persoane fizice cat si de persoane juridice care detin spatii cu destinatia de locuinta.

Cei care au deja o polita facultativa incheiata nu sunt obligati sa incheie PAD decat in momentul in care expira polita facultativa existenta.

Cine incheie polita de asigurare PAD?

Aceste asigurari vor fi incheiate de o noua societate, denumita PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. Aceasta societate are in componenta 13 societati de asigurare:

 • ABC asigurari
 • ARDAF
 • ASTRA Asigurari
 • CERTASIG
 • CITY Insurance
 • PLATINUM Asigurari
 • CREDIT Europe Asigurari
 • EUROINS
 • GENERALI
 • GRAWE
 • GROUPAMA
 • UNIQA

Ce riscuri acopera PAD-UL?

Padul este o polita standardizata ce acopera 3 riscuri:

 • Cutremur
 • Inundatii
 • Alunecari

Toate provocate de fenomene naturale.

PAD-ul acopera si bagubele directe provocate locuintelor, consecinta indirecta a producerii fenomenelor enumerate mai sus.

Va recomandam cu tarie sa incheiati, o data cu PAD-ul, o asigurare facultativa care sa acopere diferenta intre valoarea reala a locuintei dumneavoastra si suma asigurata obligatoriu!
De exemplu, daca aveti o locuinta evaluata la 100.000 €, PAD-ul va acoperi 20.000 € si numai pentru cele 3 riscuri iar restul de 80.000 € ar ramane neacoperiti. De aceea, pentru cei 80.000 € va trebui sa incheiati o polita facultativa de asigurare a locuintei. Altfel, riscati ca in cazul unui cutremur devastator care va poate distruge locuinta, sa nu beneficiati decat de cei 20.000 € asigurati obligatoriu.
Nu trebuie uitat faptul ca o asigurare facultativa, acopera riscurile de cutremur, de inundatii si de alunecari de teren, precum si multe altele. Astfel, in cazul unui incendiu care va poate afecta iremediabil locuinta, veti fi despagubit doar daca detineti o polita de asigurare facultativa.

Cat ma costa o asigurare PAD?

 1. 20 € pentru locuintele de tip A
 2. 10 € pentru locuintele de tip B

Locuinta de tip A = constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
Locuinta de tip B = constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic (ex.: chirpici).

Aceasta prima se plateste integral si anticipat, la cursul BNR din ziua platii. Plata se face cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea valabilitatii politei.
PAD-ul se va plati in numerar sau virament bancar in contul asiguratorului care emite polita.

Care este suma acoperita de polita PAD?

 1. Pentru locuinte de tip A este 20.000 €
 2. Pentru locuinte de tip B este 10.000 €

Aceste sume reprezinta limita maxima de raspundere a PAID indiferent de numarul de evenimente produse pe parcursul valabilitatii politei, valabilitate precizata in polita.

Suma asigurata se micsoreaza, dupa fiecare dauna, cu suma platita drept despagubire pentru restul perioadei de asigurare, cu incepere de la data producerii evenimentului.

Daca plata despagubirilor in urma unuia sau mai multor evenimente atinge limita de despagubire, pentru fiecare tip de locuinta in parte, proprietarul este obligat sa incheie o noua polita de asigurare obligatorie (PAD) dar numai dupa efectuarea tuturor reparatiilor necessare.

Daca vrei asigurare obligatorie a locuintei PAD te rugam sa completezi formularul